UUTISET

Jouni Filpan muistolle

04.26.2020

Pidä Lappi Siistinä ryn pitkäaikainen jäsen ja entinen puheenjohtaja, kunniajäsen Jouni Filppa (s. 22.2.1942 k. 27.3.2020) nukkui pois 27. maaliskuuta 2020 Rovaniemellä. 

Yhdistyksen toimintaan hieman Filpan jälkeen mukaan tullut, yhdistyksen varapuheenjohtaja Osmo Kurola muistelee Jounia: 

“Jouni oli aktiivinen jäsen ja entinen puheenjohtaja (2005 - 2012), hallituksen jäsenenäkin vuosia. Hänen toimintansa ei rajoittunut pelkästään hallintotehtäväiin, vaan hän oli aina mukana siivoustalkoissa muun muassa Ounasvaaralla. Usein kävimme yhdessä myös talkooleireillä katsomassa toimintaa. Hän oli moninainen osallistuja ja avulias, aina valmiina tekemään kaikkea.” 

Pidä Lappi Siistinä -yhdistyksen lisäksi Filppa oli aktiivinen toimija Rovaniemen rotareissa sekä Ounasvaaran Hiihtoseuran johtokunnassa. Työuransa hän teki Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajana sekä Peräpohjolan maanviljelysseurassa (nykyisin ProAgria Lappi). 

Järjestelyt yhdistyksessä poikkeustilan aikana

03.22.2020

Toimistomme hiljenee: Sanna on lomautettu ajalle 1.4. - 31.5.2020, mutta Miia jatkaa töissä - tosin etänä.

Koronavirusepidemian takia olemme peruneet menoja: yhden kouluvierailun, Martinpilkin, Rovaniemen vapputapahtuman ja Residuumin Ekoa arkeen -päivän. Keväälle on sovittuna vielä kaksi koulukäyntiä, jotka siirretään syksylle.

Miian saa kiinni sähköpostilla miia.palovaara@pidalappisiistina.fi tai posti@pidalappisiistina.fi ja häneen voi olla yhteydessä seuraavissa keskeneräisissä asioissa:

- vieraskasvitalkoot
       * Rovaniemellä Lapin luonto- ja ympäristökasvatus LYHTY -ryhmässä sekä
       * ympäri Lappia taajamien ulkopuolella Maa- ja kotilalousnaisten vieraskasvihankkeen yhteydessä)
- talkooleirit UK-puistossa ja Martimoaavalla
- Siisti biitsi -talkoot Sodankylässä ja Kemissä
- Napapiiri-Jukola
- Partioaitan Ympäristöbonus: markkinointi ja tulevan leirin suunnittelu yhteistyössä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa
- ympäristökasvatus:
       * syksylle suunnitellun kouluvierailukiertueen valmistelu
       * perutun kouluvierailun mahdollinen korvaaminen toisenlaisella toteutustavalla (kierrätys, ruokahävikki, kestävä kehitys)
- viestintä: Pidä Lappi Siistinä -lehti, uutiskirje, sosiaalinen media, blogi
- tapahtumat:
       * myöhemmin tälle vuodelle sovittujen tapahtumisen valmistelu
       * peruttujen tapahtumien mahdollinen korvaaminen toisenlaisella toteutustavalla
- jäsenasiat: jäsenyys, jäsenmaksut
- yhteistyökumppanit
- Ympäristöseminaari 2021

Pitäkää huoli itsestänne ja toisistanne!

Pidä Lappi Siistinä ry saa merkittävän lahjoituksen Partioaitalta

01.23.2020

Pidä Lappi Siistinä ry saa merkittävän lahjoituksen, kun Partioaitta valitsi sen yhdeksi vuoden 2019 Ympäristöbonuskohteista. Lahjoitussumma kertyy vuoden 2020 ajan, ja se jaetaan Pidä Lappi Siistinä ry:n, John Nurmisen Säätiön ja SOS-lapsikylän kesken. Pidä Lappi Siistinä saa koko vuonna kerätystä summasta 50%.

 

Pidä Lappi Siistinä ry on valittu yhdeksi Partioaitan vuoden 2020 Ympäristöbonuskohteista. Partioaitan vuosittain jaettava Ympäristöbonus lahjoitetaan Suomen luonnon suojelemiseksi ja ulkona liikkumisen tukemiseksi. Lahjoitus kertyy Partioaitan kanta-asiakasjärjestelmän, 365-klubin, kautta tehdyistä ostoista, joista Partioaitta tilittää vuosittain 1 %:n Ympäristöbonukseen. Lahjoituksen lopullinen summa selviää vuoden päättyessä.

 

Lappi Siistinä ry aikoo käyttää bonussumman Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Hetta-Pallas vaellusreitin kunnostamiseen.

 

”Ympäristöbonus mahdollistaa tavallisen kahden talkooleirin sijaan kolmen leirin järjestämisen kesällä 2021 yhdessä Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden kanssa. Talkooleirit ovat rakastettu osa Pidä Lappi Siistinä ry:n toimintaa ja useat talkoolaiset tulevat joka vuosi uudelleen talkoilemaan. Leirien onnistunut järjestäminen vaatii suuren työpanoksen niin PLS:ltä kuin Metsähallitukselta. Bonusraha tullee kattamaan niin talkootöiden materiaalikuluja kuin leirin tukikohdan ylläpitokuluja, kuten talkoolaisten ruokahuollon”, järjestökoordinaattori Sanna Alaruikka Pidä Lappi Siistinä ry:stä kertoo.

 

Ulkoilu- ja retkeilyvarusteiden vähittäismyyntiin erikoistunut Partioaitta tekee vuosittain lahjoituksen Suomen luonnon suojelemiseksi ja ulkona liikkumisen tukemiseksi. Vuonna 2019 Ympäristöbonusta lahjoitettiin 110 625 euroa, jolloin lahjoitus jaettiin Luonnonperintösäätiön, John Nurmisen Säätiön ja Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen kesken.

 

Vuonna 2020 Partioaitan Ympäristöbonusta kerätään kolmelle kohteelle – kestävästi tunturiin, puhtaalle Itämerelle ja luonnossa harrastamisen mahdollisuuksia lapsille. Vuoden 2020 aikana kerättävä bonus jaetaan vuoden 2021 alussa kohteiden kesken.

 

Lisätietoja:

 

Pidä Lappi Siistinä ry: Sanna Alaruikka, järjestökoordinaattori, sanna.alaruikka@pidalappisiistina.fi, +358 44 7689 145

 

Partioaitta: Nina Ehrnrooth, toimitusjohtaja, nina.ehrnrooth@partioaitta.fi, + 358 40 5800 374

 

Pidä Lappi Siistinä ry

Pidä Lappi Siistinä ry:n toiminnan tavoitteena on säilyttää Lapin puhdas ja viihtyisä ympäristö. Päämäärään pyrimme ympäristökasvatuksella, koulutuksella, jätehuollon kehittämisellä, erilaisilla ympäristöprojekteilla ja talkootyöllä. Toiminnan tarkoituksena on luoda retkeilijöille ja Lapin kävijöille, sekä paikallisille asukkaille sellaiset edellytykset, että Lapin ainutlaatuisen ympäristön kuormittaminen jäisi mahdollisimman vähäiseksi.

Partioaitta

Partioaitta on Suomessa toimiva ulkoilu- ja retkeilyvarusteiden vähittäismyyntiin erikoistunut yritys. Suomen 19 myymälää ja verkkokauppa sekä niiden osaava henkilökunta tarjoavat laadukkaita tuotteita alan johtavilta brändeiltä. Partioaitta on palkittu vuonna 2018 sekä alansa vastuullisimpana brändinä (Sustainable Brand Index 2018) että alansa arvostetuimpana brändinä (Brändien arvostus 2018). Partioaitta noudattaa liiketoiminnassaan eettisiä, yrityksen arvioihin – Laatu, Luonto, Palvelu, Osaaminen ja Valikoima – perustuvia periaatteita ja on sitoutunut YK:n Global Compactin periaatteisiin. Partioaitta on osa ruotsalaista Frilufts Retail Europe AB -yhtiötä.

Kehitysjohtaja Rolf Karrento jää eläkkeelle

Pitkäaikainen kehitysjohtajamme Rolf Karrento jää eläkkeelle yhdistystoiminnasta 1.7.2019 alkaen. Rolf on ollut mukana yhdistyksen toiminnassa sen alkuvuosista alkaen tuoden mukanaan vahvan kokemuksen järjestötoiminnasta ja varainhankinnasta. Rolfin vahvuuksia ovat vankkumaton optimismi ja kyky innostua sekä laajat verkostot. Nämä kyvyt ovatkin olleet käytössä yhdistyksen varainhankinnan ja toiminnan kehittämisessä.  

 

Rolfin läksiäisiä vietettiin samaan aikaan iloisissa ja haikeissa tunnelmissa Karhunpesällä Rovaniemellä 19.6. Näin Rolf itse kuvailee menneitä vuosia:  

“Tämä on ollut upea tilaisuus tehdä työtä ympäristön hyväksi. Olen vuosikymmenten aikana saanut tutustua erilaisiin ihmisiin, yrityksiin ja yhteisöihin sekä seurata ympäristöosamaisen kasvua Suomessa. Vaikka työni yhdistyksessä päättyy kuun vaihteessa, työ ympäristön puolesta jatkuu." 

Kiitämme Rolfia kuluneista vuosikymmenistä sekä työstä siistimmän ja viihtyisämmän Lapin puolesta!  

1.7. alkaen yhteistyösuhteista vastaa hallituksen puheenjohtaja Leo Pitkänen. 

Jäsenhinnat muuttuvat

Pidä Lappi Siistinä ry:n vuosikokouksessa 24.4.2019 päätettiin uudet henkilöjäsenhinnat. Normaalihinta on jatkossakin 15 eurossa, mutta opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset saavat jatkossa jäsenyyden 5 eurolla/vuosi. 

Vuosikokouksessa käytiin läpi viime vuoden vuosikertomus ja tilinpäätös sekä kuluvan vuoden toimintasuunnitelma ja tulo- ja menoarvio. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Leo Pitkänen ja hallituksen jäsenmäärä on 12. 

PLS on mukana Napapiiri-Jukolassa 2020

PLS on mukana Napapiiri-Jukolan ympäristövaliokunnassa, joka vastaa muun muassa jätehuollosta ja Ekokompassi-ympäristöjärjestelmästä. Napapiiri-Jukola hakee talkoolaisia moninaisiin tehtäviin, esimerkiksi ympäristövaliokunta kouluttaa talkoolaisista Eko-oppaita auttamaan lajittelussa. Lue kisasta ja ilmoittaudu mukaan https://www.jukola.com/2020/talkoolaiset/talkoolaiseksi-jukolaan/ 

Kesän 2019 talkooleirit

Haku kesän 2019 talkooleireille aukeaa maanantaina 25.2. klo 10. Kesällä talkoillaan UK-puistossa Vellinsärpimässä 30.6.-6.7. sekä Pyhä-Luostolla 7.-13.7. Talkooleireistä tarkemmat tiedot ja hakulomake löytyy https://www.pidalappisiistina.fi/talkooleirit-ja-tapahtumat 

Liikuteltava jätteenlajittelupiste

Pidä Lappi Siistinä ry, Molok Oy ja Masetti Oy ovat kehittäneet liikuteltavan jätteenlajittelupisteen.

Ensimmäinen versio on valmistunut vuokrattavaksi.

Liikuteltava jätteenlajittelupiste helpottaa tunturialueilla järjestettävien tapahtumien ja festareiden jätteiden kierrättämistä tapahtumapaikalla. Kierrättäminen vähentää tapahtuma-alueen roskaamista ja edistää kestävää kehitystä.

Jätteenlajittelupisteen voit vuokrata käyttöösi tapahtuman ajaksi, kierrätyskärryssä lajitellaan lasi, metalli, paperi, kartonki sekä sekajäte. Kärryn kuljettamiseen tarvitaan BE-kortti.

 

Lapin luonnosta ja pohjoisiin olosuhteisiin liittyvistä ympäristökysymyksistä huolehtiminen ovat kestävän tulevaisuuden kannalta ratkaisevia tekijöitä Lapin matkailulle ja yrittäjyydelle. Liikuteltava jätteenlajittelukärry tekee lajittelusta helppoa tapahtumajärjestäjille ja asiakkaille.

 

Lisätietoja ja vuokraus:

Pidä Lappi Siistinä ry

posti@pidalappisiistina.fi

0400665544

 

BRP:n lahjoitus

Pidä Lappi Siistinä ry vastaanotti BRP:n lahjoituksen 24.5.2018

Pidä Lappi Siistinä vastaanotti Can-am Outlander 450 T:n BRP:ltä. Kuvassa tuotantojohtaja Perttu Pörhölä, Pohjois-Suomen myyntipäällikkö Juha Mäkimartti, HSE-asiantuntija Marko Kotala, Pidä Lappi Siistinä ry:n hallituksen varapuheenjohtaja varatuomari Osmo Kurola ja Pidä Lappi Siistinä ry:n puheenjohtaja Leo Pitkänen. 

BRP:tä kehutaan jätteiden korkeasta kierrätysasteesta (98%), uusiutuvan energian käytöstä tuotannossa ja panostuksesta vähäpäästöisten kelkkojen kehittämiseen. Pidä Lappi Siistinä ry myönsi BRP:lle ympäristötekopalkinnon vuonna 2016.

Pidä Lappi Siistinä ry kiittää lahjoituksesta.

Päiväkotikiertue tavoitti yli 1500 lasta

Napapiirin Residuum Oy järjesti yhdessä Pidä Lappi Siistinä ry:n kanssa päiväkoti-ikäisille suunnatun 10 viikkoa kestäneen päiväkotikiertueen, jonka tavoitteena oli kasvattaa lasten ymmärrystä ympäristövastuullisuudesta. Kiertue otettiin vastaan päiväkodeissa suurella mielenkiinnolla ja esityspäivien kalenteri täyttyikin nopeasti jo alkukeväästä.

 

Residuumin tiedottaja Eeva Järvi-Laturi ja Pidä Lappi Siistinä ry:n tapahtumakoordinaattori Saija Kestilä vierailivat 12.3.–23.5.2018 välisenä aikana yhteensä 30:ssa päiväkodissa Rovaniemi–Ranua–Pello-alueella. Kaikkiaan tällä toimialueella on noin 50 päiväkotia, joten kiertue tavoitti yli puolet alueen päiväkotilaisista. Kiertueella esitettiin noin 45–60 minuuttia kestävä näytelmä, jossa päähenkilöinä toimivat Nalle (Saija Kestilä) sekä Kierrätyskamu-käsinuket (Eeva Järvi-Laturi). Näytelmän näki kevään aikana yhteensä 1581 henkilöä.

 

Palautetta kiertueelta

Näytelmässä pohdittiin vuorovaikutuksellisesti ja lapsia osallistamalla monia teemoja, kuten luonnon roskaantumista, eri materiaalien alkuperää sekä oikeita kierrätyskäytäntöjä. Kiertue sai paljon positiivista palautetta päiväkotien henkilökunnalta heti esitysten yhteydessä. Kierrätyskamu-käsinuket, jotka ovat rovaniemeläisen puvustaja Riikka Matalan käsityötä, saivat erityisen paljon kehuja ulkomuodostaan ja persoonallisuudestaan. Kiertueen päätyttyä kaikille päiväkodeille lähetettiin vielä palautelomake, jonka kautta saatiin muun muassa tällaista palautetta:

* "Kiitos ihanasta esityksestä, lapset ovat palanneet asiaan monesti jälkeenkin päin."

* "Esitys oli hyvä. Esittäjät olivat asiansa osaavia ja ihana kun olivat tehneet sen lapsille mielenkiintoiseksi jossa oli kuiten opittavaa tietoa. Kiitokset myös käsinukkien tekijälle, mainioita oivalluksia. Musiikkia vois vielä lisätä, se on lapsen kiinnostusta lisäävä tekijä. Kiitos!"

* "Hienosti piti teidän eläytymisenne lasten mielenkiintoa yllä!"

 

Tällä hetkellä uutta kiertuetta ei ole suunnitteilla, mutta Kierrätyskamu-käsinukkeja ja näytelmän Nallea pääsee tapamaan ainakin 8.9.2018 järjestettävässä Rovaniemen taiteiden yössä. Mahdollisista tulevista tempauksista voi tiedustella alla mainituilta henkilöiltä.

 

Esityksen kuvasi ja editoi Jari Karjalainen. Tallenne löytyy Napapiirin Residuumin YouTube-kanavalta 15.6.2018 alkaen.

 

Lisätietoja: Eeva Järvi-Laturi, tiedottaja, Napapiirin Residuum Oy eeva.jarvi-laturi@residuum.fi, puh. 0207 120 238 (lomalla 1.-15.6.)

 

Saija Kestilä, tapahtumakoordinaattori, Pidä Lappi Siistinä ry tiedotus@pidalappisiistina.fi, puh. 0400 66 55 44

Kuva: Kuvaaja Minna Siilasvuo

1 / 4

Please reload

Pidä Lappi Siistinä ry     Urheilukatu 9-11 a 4     96100 Rovaniemi    

 

Y-tunnus 0676047-3    

 

posti[at]pidalappisiistina.fi    

 

+358 (0)400 66 55 44