Lahjoitusvaroin potkua ympäristökasvatukseen

Tiedättehän sen tunteen, kun sattuu joulu, kesäloma ja syntymäpäivä samaan aikaan. Minulle sellainen tilanne oli, kun kuulin LähiTapiola Lapin lahjoittavan meille 10 000 euroa käytettäväksi ympäristökasvatukseen. Kymmenen tuhatta. Ympäristökasvatukseen. Siinä menee puheliaampikin ympäristökasvattaja sanattomaksi.

Tapasin Kari Salmelan loppuvuodesta 2019. Yritin juttelun lomassa kaivaa esiin, olisiko LähiTapiolalla tarkempia toiveita, millä tavoin tai mille ikäluokille toimintaa suunnattaisiin, mutta vastaus oli aina sama: tiedätte itse parhaiten, mitä kannattaa tehdä. Sovimme että kohteena ovat pääasiassa peruskoululaiset, joiden parissa olemme muutenkin tehneet eniten töitä. Hymy oli herkässä tapaamisen jälkeen. Vakuutusyhtiössä ymmärretään ympäristökasvatuksen tärkeys ja luotetaan juuri meidän osaavan.

Kotona ja toimistolla kertyy ajiteltavaa jätettä ihan riittämiin, mutta vierailujen sisältöjen toteuttamiseen tarvitaan muutakin tavaraa. Lahjoituksen avulla voimme luoda monipuolisia sisältöjä sekä tavoittaa koululaisia pitempien matkojen päässä.

Kouluvierailuilla ei olla vain luokkahuoneissa vaan vaikkapa metsässä eri kokoonpanoilla esimerkiksi 4H:n, Redun tai metsästysseuran kanssa. Teemapäiviä ja –viikkoja järjestetään syksystä kevääseen. Päivä voi alkaa alkusyksyn kirpeydessä, talvihämärissä lyhtyjen valossa tai keväällä tulevaa lämmintä päivää aavistellen.

Yksi toimivimmista ohjelmanumeroista on yhtä hyvin sisällä kuin ulkonakin toimiva lajitteluviesti, jota voi mitoittaa käytettävissä olevan ajan ja oppilasmäärän mukaan. Osallistujat jaetaan kahteen joukkueeseen, joista yksi kerrallaan juostaan lajiteltava jäte oikeaan astiaan. Itse viestin jälkeen varataan riittävästi aikaa, jotta ehditään käydä läpi kerätyn hyötyjätteen kiertoa uusiksi tuotteiksi. Yksi hankalimmista on osoittautunut pakkauslasi, jonka keräysastiaan päätyy lasipullojen ja purkkien lisäksi juomalaseja, posliiniastioita ja koriste-esineitä.

Parasta on nuorten osallistuminen, oivallukset ja yllättävät, joskus jopa hankalatkin kysymykset joita ei ole itsekään huomannut miettiä. Kouluvierailut ja koululaisten teemaviikot ovatkin yksi työn antoisimmista puolista. Koronakevään aiheuttamien peruutusten, lomautuksen ja loman jälkeen odotankin innoissani, milloin pääsemme seuraavan kerran kentälle lasten ja nuorten pariin. Syksyn erikoisjärjestelynä olemme päättäneet, että vierailuilla pysyttelemme ulkona ja silloinkin riittävän etäällä toisistamme.

Iltalukemisena kulunut Ympäristökasvatuksen käsikirja on innostanut pohtimaan omaa työtä myös teoreettisemmalta kannalta. Miksi teemme tätä, juuri tällä tavalla ja tälle ikäluokalle? Mitä tarkkaan ottaen tavoittelemme, miten parhaiten saavutamme tuloksia ja voiko niitä mitata? Syksyn aikana onkin suunnitelmissa luoda yhdistykselle ympäristökasvatussuunnitelma. Toistaiseksi koossa on vasta irrallisia lauseita ruutupaperilla, mutta usean kahvikupillisen ja vielä useamman työpajan jälkeen voimme Miian kanssa esitellä teille suunnittelutyön tuloksia.

Viimeisimmät
Arkisto
Avainsanat
Seuraa meitä
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square