Kaunottaresta hirviöksi - asennemuutos lupiinia kohtaan

Heinäkuun alussa ajelin ympäri Lappia eteläisemmästä Suomesta tulleen ystävän kanssa. Kauniiden suomaisemien ja pientareiden kukkasien ihastelun lomassa ystäväni ihmetteli, missä lupiinit ovat. Tuhannen kilometrin reissun aikana nähdyt lupiiniesiintymät on laskettavissa yhden käsin sormin, ja nekin selkeästi puutarhakarkureita. Ystäväni ihmetys oli hyvä muistutus siitä, että meillä täällä Lapissa ollaan vielä niskan päällä lupiinin suhteen.

Kuva: Tienpientareet ilman lupiinia Lokan suunnalla. Miia Palovaara 2020

Kuva: Koskikadun piennar Rovaniemellä - kaunis ilman lupiinia. Miia Palovaara 2020

Näin jälkikäteen harmittaa, että olin tuon viikon ajan niin lomamoodissa, että en pistänyt ylös esiintymien sijainteja, jotta voisin ilmoittaa ne vieraslajit.fi-sivustolle sekä Lapin Maa- ja kotitalousnaisten Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hankkeelle. Jos olisin toiminut heti, näillekin esiintymille voisi alkaa jo tehdä jotain, ennen kuin lupiini leviää laajemmalle ja kasvattaa siemenpankkiaan ylivoimaiseksi.

En tiedä johtuuko se työskentelystä vieraskasvien torjunnan parissa tai lisääntyneestä vieraskasviuutisoinnista, mutta katson nykyään pientareita ja niittyjä erisilmin kuin ennen. Tasainen matto yhtä kasvia - yleensä lupiinia - ei enää näytäkään kauniilta. Kaunista sen sijaan on kirjava piennar ketoneilikkaa, apiloita, kissankelloja ja muita, joita en osaa edes nimetä. Tupasvilla tuppaista puhumattakaan! Hyvin hoidetun nurmikentänkin sijaan silmää miellyttää enemmän apilat ja voikukat pörriäisineen.

Kesä ei ole vielä mennyt vieraskasvien torjumisen suhteen ja taisteluun voi osallistua monin tavoin:

  • Jättipalsamia ja muita vieraskasveja saa torjua Torniossa ja Keminmaassa vapaasti kaupungin mailla, vieraskasvijätteen voi toimittaa yleisiin vieraskasvijätepisteisiin. Nimensä vieraskirjaan jättäneet kutsutaan kesän lopuksi talkookahveille ja heidän kesken arvotaan PLS ja Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hankkeen tuotepalkintoja. Yksin yhdessä -talkoista lisää osoitteessa https://www.pidalappisiistina.fi/vieraslajitoiminta

  • Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hankkeen Paula Aho järjestää vieraskasvitalkoita ympäri Lappia, siellä missä tarvetta on. Paulalle voi ehdottaa talkookohteita etenkin kylien pinnassa. Hankkeen takana on Lapin Maa- ja kotitalousnaiset. https://www.maajakotitalousnaiset.fi/hankkeet/lapin-vieraskasvit-tunnetuksi-ja-haltuun-hanke-14365

  • Rovaniemellä jättipalsamia vastaan taistellaan Mortinmännikössä tiistaina 4.8. Talkoot ovat kolmantena peräkkäisenä vuotena, joten paljoa kitkettävää ei pitäisi olla jäljellä. https://www.facebook.com/events/969810846786310

  • Oman pihan vieraskasvitilanteen kartoittaminen – etenkin haitallisten vieraskasvien osalta kasvattaminenkin eli kasvuston sietäminen on kiellettyä. Niittäminen auttaa ensihätään useimpien kohdalla, mutta kannattaa tehdä oma toimintasuunnitelma. Ja jos pihan perältä lupiini on karannut naapurin puolelle, kannattaa asiasta keskustella naapurin kanssa.

  • Ilmoita havaitsemasi vieraskasvihavainnot www.vieraslajit.fi -sivustolle, niin viranomaiset ja talkoojärjestäjät saavat tietoa levinneisyydestä.

  • Jättipalsamin ja lupiinin kohdalla myös kukkien kerääminen maljakkoon ja sen jälkeen polttokelpoisessa jätteessä hävittäminen on oiva kikka siemenpankin hallitsemisessa. Kukkien kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin.

Kuva: Vieraskasvijätepiste Keminmaassa Koulutiellä. Saa kitkeä jättipalsamia! Miia Palovaara 2020

Viimeisimmät
Arkisto
Avainsanat
Seuraa meitä
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square