Viininkin voi valita vastuullisesti

Viherpiipertäjien viini- ja juustokerholla on ongelma - viini ja juusto eivät ole kovin ekologisia herkkuja. Kerhoa ei tästä syystä kuitenkaan olla lopettamassa, sillä pitäähän elämässä olla myös nautintoja. Lopettamisen sijaan on syytä perehtyä siihen, kuinka pienentää kokousten hiilijalanjälkeä.

Viinin valinnassa makukuvailujen lisäksi olennaista on pakkaus- ja luomu-merkinnät - sillä on merkitystä, onko viini pullossa vai tonkassa. Viinin tuotannossa suurin ilmastovaikutus syntyy juomapakkauksen valmistamisesta – perinteisen lasipullon kohdalla peräti 40 prosenttia. Pakkauksen päästöjä voi pienentää kierrättämällä.

Kuva: Alko

Pakkausmateriaali vaikuttaa myös kuljetuksen päästöihin. Käytännön esimerkkinä: jos tarvitsee pari litraa viiniä, kevyin vaihtoehto on tonkka, viinipussi tai kartonki. Lasipullo painaa huomattavasti enemmän. Jos Alkossa käy vaikkapa repun kanssa, määrällisesti eniten viiniä mahtuu reppuun viinipusseina tai kartonkitetroina. Lasipullot vievät eniten tilaa määrään suhteutettuna. Sama isommassa mittakaavassa: Laivakonttiin saadaan eniten viiniä, kun se kuljetetaan tynnyreissä eikä lasipulloissa. Merkittävimmät päästöerot tulevatkin, kun vertaillaan viinitilalla (lasi)pullotettua viiniä ja Suomessa pussitettua viiniä.

Pakkausvalinnan lisäksi viinin ilmastovaikutuksia voi vähentää pakkauskierrätyksellä. Lasi- ja muovipullojen kierrätys on tuttua, tapoihin juurtunutta puuhaa, mutta harva hoksaa kierrättää viinipussia. Viinipussi on yleensä sellaista sekoitemateriaalia alumiinipinnoitteilla, ettei se kelpaa tavalliseen pakkausmuovinkeräykseen. Alko onkin vuodesta 2012 kehittänyt viinipussien kierrätystä, ja nyt palvelu on laajentunut Lappiin asti. Tyhjät viinipussit voi palauttaa keräyksessä mukana olevaan Alkoon (lista myymälöistä), mistä ne kulkeutuvat paluukuljetuksena Alkon keskusvaraston kautta Paraisille sementinvalmistukseen.

Mutta miten viinipusseista voi tulla sementtiä? Sementinvalmistuksessa pussien alumiini sitoutuu lopputuotteeseen eli sementtiin ja muovi palaa kierrätyspolttoaineena vähentäen kivihiilen käyttöä. Näin koko prosessin ilmastovaikutukset pienenee ja pussitkin saadaan hyötykäyttöön.

Kuva: Kuinka kierrättää viinipakkaus. Miia Palovaara

Viinin tuotantotavan ympäristövaikutukset onkin sitten asia erikseen, ja niitä voisi pohtia oman postauksen verran. Yleisesti ottaen voi sanoa, että ilman tuholaismyrkkyjä tuotettu viini on lähiympäristölleen parempi kuin tuholaismyrkkyjen avulla valmistettu. Niin kauan, kun viininviljely pysyy jo siinä käytössä olevalla maa-alalla, tilanne on parempi kuin metsien tai ruoanviljelyyn käytetyn maan ottamisessa viinin tuotantoon. Viini on kuitenkin ylimääräinen kiva, ei välttämätön elintarvike.

Koko teksti kiteytettynä: nauti siitä, mitä juot ja kierrätä pakkaus.

Alko Oy on yksi Pidä Lappi Siistinä ry:n yhteistyökumppani yrityksistä, joiden antama vuosittainen taloudellinen tuki kattaa Ympäristöministeriön tuen vaatimaa omanrahan osuutta.

Lähteet:

https://www.alko.fi/vastuullisesti/tuotteiden-vastuullisuus/materiaalit-hyotykayttoon

https://www.alko.fi/vastuullisesti/tuotteiden-vastuullisuus/juoman-pakkausmateriaalilla-on-merkittava-ilmastovaikutus

https://www.alko.fi/vastuullisesti/tuotteiden-vastuullisuus/viinipakkausten-uudet-tuulet

https://www.alko.fi/vastuullisesti/tuotteiden-vastuullisuus/alkoholijuomien-tuotanto-kuormittaa-ymparistoa

Viimeisimmät
Arkisto
Avainsanat
Seuraa meitä
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square