Ammattikierrättäjän kaupunki-ihastus

Pari asiaa tarttui silmään Sauvosaaren koulun opettajien huoneessa. Keittönurkkauksessa oli erivärisillä kansilla merkittyjä jäteastioita ja tiskipöydällä muovikannu, johon oli merkattu tussilla täyteen kahvipannulliseen tarvittava vesimäärä. Olimme tulleet kouluvierailulle mielestämme opastamaan oppilaita lajittelussa, mutta koulullahan olivat asiat enemmän kuin kunnossa.

Sauvosaaren koululla on ympäristöasioissa kehittyminen otettu tosissaan. Kun touhuun ryhdytään, päädytään hankkimaan ympäristösertifikaatti. ISO14001 –ympäristöjärjestelmän toteuttaminen ei ole ilmoitusasia, se vaatii suunnittelua ja yhteistyötä, hyvien aikomusten ja tavoitteiden muuttamista arjen toimiksi – joita ei sovi unohtaa, kun auditoija on lähtenyt. Pelkästään värikoodatuilla roskiksilla ei arki viherry ellei ole mietitty jo hankintojen tasolla, miten tuotteet on valmistettu ja miten jätteen syntyä voi vähentää. Koululla pidetään hyvää huolta jo hankituista tavaroista, uutta hankitaan harkiten, valot toimivat automaattisesti sekä pyritään minimoimaan ruokahävikkiä ja turhaa vedenkulutusta.

Koulu ei ole tehnyt kehitystyötä yksin vaan osana Vihreä ja kestävä Kemi –hanketta. Kolmivuotinen hanke päättyy tämän vuoden lopussa, mutta työ jatkuu kaupungin vihreän strategian toteuttamisessa. Hanketta vetävä Eija Kinnunen kertoo, että hankkeen menestystekijä on yhteistyö.

Vihreä ja kestävä Kemi, Kultainen luuta

Kuva: Vihreä ja kestävä Kemi -hanke palkittiin Kultaisella luudalla Pidä Lappi Siistinä ryn ympäristöseminaarissa 2020.

Yhteistyöllä hoidetaan myös kauppojen vanhenemisen rajamailla olevia kasvikset, joita kaupat lahjoittavat Sosiaalinen keittiö -kokeilu käyttöön. Melkein-hävikistä eli kemiläisittäin hyvikiksi kokkaamiseen on osallistunut satoja ihmisiä, jotka ovat käytännön maistelukokemuksista innostuneina lisänneet kotonakin kasviskokkailua ja vähentäneet ruokahukkaa.

Kemin innostuneisuus näkyy myös meillä töissä. Kun aloimme ihan vain alustavasti kysellä Kemin

suunnalta kiinnostusta Siisti biitsi -talkoisiin, oli tilaisuus kaikkine yhteistyökumppaneineen suunniteltu toteutusta vailla valmiiksi kahdessa päivässä. Enää ei tarvitse kuin odottaa lumien sulamista, että

päästään vetämääntyöhanskoja käteen!

Viimeisimmät
Arkisto
Avainsanat
Seuraa meitä
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square