Ympäristöbonuksella tunturiin

Olemme kyllä tienneet, että talkooleireillä tehdään merkittävää työtä kansallispuistojen hyväksi, mutta suurimman äänisaaliin kerääminen Partioaitan ympäristöbonuksen äänestyksessä on suuri kiitos. Kiitos niiltä vaeltajilta ja retkeilijöiltä, joita emme ehkä ole talkooleireillä tavanneet.

Viime syksynä seurasimme mielenkiinnolla hallituksen budjettiriihtä ja iloitsimme Metsähallituksen luontopalveluiden saamasta lisärahoituksesta. Ainakaan raha talkooleirien yhdessä järjestämiseen ei ole loppumassa. Kansallispuistojen retkeilyreittien korjausvelkaa on kuitenkin valtavasti ja kävijämäärät kasvussa, joten pienestä kohdistetusta lisäavusta ei ole haittaa. Partioaitan ympäristöbonuksen äänestystulos toi mielestäni retkeilijöiden ja vaeltajien ääntä kuuluviin. Monet kohteet kaipaavat kunnostusta, ja niitä halutaan kunnostaa.

Kesällä 2019 purettiin pitkospuita Vellinsärpimässä UK-puistossa.

Talkoolaisten tuoma lisäarvo kunnostustöissä on valtava. Viisitoista talkoolaista neljän metsähallituslaisen kanssa saa enemmän aikaan kuin neljä metsähallituslaista keskenään, etenkin kun kyseessä on vaikkapa pitkospuiden purkamista ja vanhojen polttamista. Moni asia jäisi kuulemma odottamaan kiireisempien tieltä. Jokainen meistä tietää, että ruoanlaittokin sujuu näppärästi, kun on reipas apulainen pilkkomassa ja kuorimassa.

Pitkät perinteet talkooleirien järjestämisessä helpottavat uusien leirien järjestämistä. Metsähallituslaiset tietävät, minkälaisia apujoukkoja talkoolaisista voi odottaa ja osaavat suunnitella työtehtäviä sen mukaan. Joskus voi käydä niinkin, että talkoolaiset ovat odotettua tehokkaampia ja uusia hommia täytyy keksiä kesken leirin.

Kesän talkooleirien valmistelu alkaa jo talvella. Siinä missä me PLS:n toimistolla hoidamme viestintää ja rekryämme talkoolaisia, vievät metsähallituslaiset tarvittavaa puutavaraa kunnostuskohteille hankien kantaessa. Kunnostustyössä suurin hintalappu tuleekin usein materiaaleille, välineille ja niiden kuljettamiselle, palkallisten henkilöstökulut tulevat oli talkoita tai ei. Talkoolaisille tuntuvin osa kuluista ovat ruokahuolto sekä mahdolliset leirin tukikohdasta aiheutuvat kulut.

Kesällä 2019 kunnostettiin ulkokalustoa Lammivaaran kahvilalla Luostolla.

Kansallispuistojen kunnostuksen kustantaminen verovaroin ja talkootyön hyödyntäminen takaavat tasavertaisen pääsyn nauttimaan luonnosta. On hienoa, että Suomessa kuka vain voi ja saa mennä retkeilemään valmiille reiteille ja tulistelemaan huolletuille laavuille. Kynnys tutustua luontoon turvallisilla opastetuilla reiteillä on pieni. Luonto kuuluu kaikille, eikä kansallispuistojen porteille kuulu rahastus.

Viimeisimmät
Arkisto
Avainsanat
Seuraa meitä
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square