Mikä saa viettämään viikon lomastaan talkoillen?

Myönnettäköön, että alkuun olin hieman skeptinen talkooleirien suhteen – kuka oikeasti jaksaa joka kesä käyttää lomastaan viikon talkoiluun? Ilosaarirockissa ja Sodankylän elokuvajuhlilla talkoilleena ymmärrän festaritalkoilun täysin - parhaimmillaan talkoilemalla voi säästää parisataa euroa lipun hinnan, majoituksen ja ruokien muodossa. Mutta talkoilla ruokapalkalla kansallispuistossa sääskien syötävänä ja käyttää pelkästään matkantekoon kaksi päivää? Nyt, kahden talkooleiriviikon jälkeen, ymmärrän.

Kuvat: Talkoilua Vellinsärpimässä. Kuvat 1,2,4 ja 5: talkoolainen, kuva 3: Miia Palovaara.

Tänä kesänä Pidä Lappi Siistinä ry:n ja Metsähallituksen yhteiset talkooleirit pidettiin heinäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla, ensin Urho Kekkosen kansallispuistossa, sitten Pyhä-Luostolla. UK-puiston leirillä 13 talkoolaista työskenteli Metsähallituksen johdolla Vellinsärpimässä kahden latusillan, pitkospuiden purkamisen sekä uuden reitin raivaamisen parissa sekä Pääsiäiskurussa pitkospuita purkaen. Pyhä-Luoston leirillä 15 talkoolaista työskenteli pienryhmissä useissa eri kohteissa. Talkoolaiset muun muassa osallistuivat Ukko-Luoston uusien portaiden rakentamiseen ja Kapustan päivätuvan katon uusimiseen sekä kunnostivat Ametistikaivoksen kahvilan ruokailuryhmiä, rakensivat Yli-Luostolla siltaa sekä pystyttivät Iso-Kurulla opastekylttejä.

Kuva 1: Pyhä-Luostolla yksi talkooryhmä kunnosti ulkokalusteita Ametistikaivoksen kahvilalla. (Miia Palovaara).

Kuva 2: Pitkospuiden kunnostusta Pyhä-Luoston talkooleirillä. (Topi-Jussi Majanlahti)

Kuva 3: Pyhä-Luoston leirin päätteeksi vietimme Pyhä-Luoston kansallispuiston puistomestarin Timo Reinvuon läksiäisiä haikein tunnelmin.

Heti ensimmäisenä talkoopäivänä Vellinsärpimässä talkoolaisten kanssa huonokuntoisia pitkospuita purkaessa ja lounastauolla nuotiolla Metsähallituksen miesten tarinointia kuunnellessa, aloin saada jutun juonesta kiinni. Keskellä kansallispuistoa tunnelma oli leppoisa ja rauhallinen, arjen kiire ja askareet painuivat taka-alalle (paitsi etten ollut talkoolainen ja jäin seuraavina päivinä tietokonehommiin tukikohtaan). Työpäivän päätteeksi tukikohdassa odotti maukas ja täyttävä ruoka – ihanan kokkiparimme Seijan ja Hemmon loihtimana tietenkin, ja ruoan jälkeen saunaan. UK-puiston leirillä tukikohtana oli Metsähallituksen huoltotupa Kiilopäällä ja saunomaan pääsimme Suomen ladulle, ja muutamana päivänä lämpeni myös savusauna, jolloin pääsi pulahtamaan raikkaassa tunturipurossa. Pyhä-Luoston leirin tukikohdassa oli puolestaan oma, puulämmitteinen rantasauna, josta pääsi lampeen kastautumaan. Saunan terassilla jäähytellessä niin Kiilopäällä kuin Pyhälläkin olo oli raukea ja äänimaisema rauhoittava - pelättyjä sääskiä ei ollut nimeksikään.

Kuvat: Pyhä-Luoston retkipäivänä suuntasimme Kivitunturiin Savukoskelle, mikä oli kaikki uusi kohde. (Miia Palovaara)

Kuva 1: Kiilopäällä aurinkopaistoi tuloiltana ja Kiilopään valloitus puolen yön aikaan oli uskomaton. (Miia Palovaara)

Kuvat 2 ja 3: Retkipäivänä huiputettiin Pyhä-Nattanen (Miia Palovaara)

Talkootyön lisäksi leiriviikolle kuuluu myös perjantain retkipäivä. UK-puiston retkipäivänä suuntasimme Tankavaaran Kultamuseoon sekä Pyhä-Nattaselle, Pyhä-Luostolla otimme suunnaksi Savukosken luontokeskuksen, Salpalinjan ja Kivitunturin. Työpäivien jälkeenkin reippaat talkoolaiset kävivät patikoimassa lähialueiden reittejä.

Palatakseni otsikon kysymykseen, listaan muutaman asian miksi viettää viikko lomastaan talkoillen (ainakin meidän leirillä):

  • Rento ja rauhallinen tunnelma. Ei hättäillä ja katomma miten työt etenee.

  • Luonto ja maisemat. Luonnossa oleskelu tutkitusti tekee hyvää ja tunturimaisemia ihaillessa tuntuu käsittämättömältä asua tällaisessa maassa.

  • Ruoka. Leiripalautteissa ja keskusteluissa esille nousee toistuvasti hyvä ja täyttävä ruoka. Kiitos siitä Seijalle ja Hemmolle - joille muuten myönnettiin tammikuussa Pidä Lappi Siistinä ry:n kultainen luuta -ympäristötekopalkinto tehdystä työstä talkoiden eteen!

  • Ihmiset. Niin talkoolaiset kuin Metsähallituksen ihmiset olivat mieletöntä porukkaa, viikon aikana porukasta tuli kuin perhe.

  • Fyysinen talkootyö. Meidänkin työ koostuu pitkälti toimistolla istumisesta, joten fyysinen työ ulkona on täysin arjesta poikkeavaa. Työn tulos oli myös selkeästi nähtävillä.

  • Saunat. Sanoinko jo, että kummallakin leirillä oli mahtavat saunat pulahduspaikkoineen?

  • Yhteisen hyvän tekeminen. Kun talkoilee yhteisen hyvän puolesta, tulee hyvä olo.

Ensi vuoden talkooleirien kohteista tiedotamme kun tietää saamme, haku leireille alkanee taas maaliskuussa.

Lisää talkoista:

Talkooleiriin talkoolaisen silmin pääset tutustumaan Jennin postauksissa tämän vuoden Pyhä-Luoston leiriltä sekä viime vuoden UK-puiston leiriltä.

Toimittajan silmin talkooleirille pääset kurkistamaan Lapin Kansa videolta Vellinsärpimästä.

Viimeisimmät
Arkisto
Avainsanat
Seuraa meitä
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square