Taistelu vieraslajeja vastaan

Kukapa ei joskus olisi komealupiinia tai etelänruttojuuren valtavia lehtiä ihastellut. Näissä näyttävissä kasveissa piilee kuitenkin ongelma: ne ovat vieraslajeja, jotka valtaavat elintilaa alkuperäisiltä lajeilta.

Komealupiini pystyy kasvamaan vähäravinteisillakin kasvupaikoilla, koska sen juuret sitovat typpeä ilmakehästä. Komealupiini rehevöittää kasvupaikkaansa ja tekee siitä kelvottoman kotoisille niittylajeillemme. Etelänruttojuuri puolestaan tukahduttaa muun kasvillisuuden suurilla lehdillään. Jättiputken ja -palsamin salaisuus piilee niiden koossa – ne voivat kasvaa monta kertaa korkeammiksi kuin meillä kotoisat sukulaisensa, ja näin viedä niiltä valon ja estää kasvun. Lisäksi jättiputkesta on ihmiselle terveydellistä haittaa: sen kasvinesteen reagoidessa auringonvalon kanssa iholle voi syntyä vakavia, palovamman kaltaisia iho-oireita.

Vieraslajit ovat ihmisen tarkoituksella tai tahattomasti levittämiä kasveja, jotka eivät ilman ihmisen apua olisi (ainakaan vielä tai näin nopeasti) levinneet uusille alueille. Yleensä vieraslajikasvit tuodaan ensin puutarhoihin, eikä kasvin pysyessä puutarhassa synny ongelmia. Istutetusta kasvista tulee haitallinen vieraslaji siinä vaiheessa, kun se lähtee leviämään omia aikojaan ja uhkaa alkuperäisiä lajeja – kun lupiini ei pysykään kukkapenkissä tai puutarhajätekasasta on levinnyt jättiputki.

Vieraskasvilajien kitkennässä voi voittaa, jos jaksaa käydä väsytystaistelun loppuun saakka ja osaa hävittää kitkentäjätteen oikein. Jättipalsamin siemenpankki elää maassa vain pari vuotta, joten jos kasvia ei päästä kukkimaan, on taistelu jo kolmantena kesänä ohi. Jos kasvusto on päässyt valtavaksi, voi taistelu olla liian suuri yhdelle ihmiselle. Silloin on talkoot paikallaan. Talkoiltu on esimerkiksi Mortinmännikössä Rovaniemellä jättipalsamia vastaan.

Kuvat: Jättipalsamin torjuntatalkoot Mortinmännikössä 2018. (Kuvat 1 ja 3: Merja Lipponen, Kuva 2: Eeva Järvi-Laturi)

Mortinmännikkö on alueen asukkaiden suosima ulkoilualue, jossa jättipalsami oli päässyt leviämään. Jättipalsamin kitkemiseksi lähdettiin kesällä 2018 järjestämään yhteistalkoita asukasyhdistyksen, Lapin ELY-keskuksen, Napapiirin Residuumin, Lapin maa- ja kotitalousnaisten sekä Pidä Lappi Siistinä ryn kesken. Talkoot pidettiin elokuun alussa ja vehreää kasvustoa kitkettiin yli tuhat kiloa. Kesän helteet vauhdittivat osaltaan jättipalsamin kasvua ja talkoiden aikaan se jo poksautteli siemeniä ilmaan. Alkavana kesänä Mortinmännikössä talkoillaan tiistaina 6.8. ja toivoa sopii, ettemme ole myöhässä. Mortinmännikön talkoiden on tarkoitus kannustaa muita tahoja järjestämään vieraslajitalkoita.

Lisätietoja vieraslajeista ja havainnot voi ilmoittaa vieraslajiportaalissa https://www.vieraslajit.fi

Napapiirin Residuumin alueella ohjeet vieraslajijätteen hävittämiseen löytyy JäteABC:stä https://residuum.fi/jateneuvonta/jateabc/

Viimeisimmät
Arkisto
Avainsanat
Seuraa meitä
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square