Ammattikierrättäjän tunnustuksia

Tässä työssä haluaisi ja pitäisikin olla kierrättämisen ammattilainen, jolle eri pakkausten, esineiden ja tavaroiden lajittelu sujuu vaikka silmät ummessa. Todellisuudessa vastaan tulee yhä tapauksia, joille ei keksi oikeaa keräysastiaa.

Kuva: Esimerkkejä hyvistä pakkausmerkinnöistä, ja niistä hieman haastavammista.

Pelkästään kotona kaapeista löytyy mitä kummallisimpia tavaroita. Tällä hetkellä mieltä vaivaa lasinen purkin ja maljakon risteytykseltä vaikuttava esine, jonka alkuperästä minulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa. Purkkina se olisi tyhjäksi syöty lasipakkaus ja voisin käydä tipauttamassa sen lähimmän ekopisteen lasinkeräysastiaan. Mutta jospa se onkin ruma maljakko tai kippo eteeriselle öljylle ja puutikuille? Silloinhan se kuuluisi kaatopaikkajätteisiin, koska pullojen ja purkkien valmistamiseen kelpuutetaan vain lasipakkauksia.

Ruokakaupassa huomaan tutkivani pakkauksista materiaalimerkintöjä samalla innolla kuin joku toinen ravintosisältöluetteloita. Materiaalimerkintöjen ja lajitteluohjeiden laatu vaihtelee yksiselitteisistä ohjeista tulkinnanvaraisiin hahmotelmiin. Erään lasipurkin etiketissä kerrottiin kyllä, että pakkauksen kansi on metallia. Itse pakkaus kuitattiin kuvalla, jossa piirretyllä hahmolla on käsi ojennettuna astian yläpuolelle. Merkintä lähinnä huvitti; pitääkö minun arvailla, onko kuvan astia lasinkeräysastia vai roskakori ja onko piirroshahmo laittamassa jotain astiaan vai kenties dyykkaamassa?

Kuvat: Mitä tämä merkki kertoo pakkauksesta? // Valmistajan mukaan tämän vanukkaan kansi lajitellaan rypistystestistä huolimatta muoviin.

Huvittuneisuuden ja harmituksen rajamailla on keittiön kuiva-ainekaapissa lymyilevä pussi, jonka kerrotaan olevan ”yhdistelmämateriaalia”. Sisältö pääsee kattilaan vasta, kun saan valmistajalta tiedon, mistä materiaaleista tämä yhdistelmä on rakentunut.

Eipä muuta kuin kyselemään. Tuotteiden valmistajat ja maahantuojat vastaavat ystävällisesti ja osa jopa ilahtuneena siitä, että kierrättäminen kiinnostaa näin paljon. Aina vastauksesta ei selviä se olennaisin asia. Vai mitä pitäisi päätellä tiedosta, että pakkaus on suunniteltu suojaamaan tuotetta, valmistettu voimassaolevien lakien mukaan ja että aina on syytä noudattaa paikallisen jätehuoltoyrityksen ohjeita? Useimmiten sain pyytämäni vastauksen ja kerran pääsin jopa ohjeistamaan valmistajaa tyhjän pakkauksen oikeasta lajittelusta.

On selvää, että vaikkapa elintarvikkeen valmistajalle pakkauksen kierrätysohjeet ovat vain pieni osa työtä. Toivon kuitenkin, että pakkauksia päivitettäisiin materiaalitietojen verran. Kuluttajia kiinnostaa lajittelu koko ajan enemmän. Ei voi olettaa, että kiireinen kokkaaja käyttää aikaansa pakkausten silppuamiseen selvittääkseen, onko siinä eniten muovia, alumiinia, paperia vai kenties kaikkia näistä.

Kuva: Näiden pakkausten kanssa ei tarvitse arpoa, miten lajitella.

Ymmärrän tuskailevia lajittelijoita hyvin. Tahto kierrättämiseen voi olla kova, mutta pakkausten epäselvät merkinnät, kaukana sijaitsevat tai kokonaan puuttuvat keräysastiat ja keittön ahtaaksi käyvä alakaappi koettelevat vahvaakin tahtoa.

Miten kävi sen kummallisen lasiesineen kanssa? Paremman ratkaisun puutteessa se päätyi kynätelineeksi. Jos se joskus lipsahtaa käsistä lattialle, toimitan sirpaleet kaatopaikkajätteisiin. En uskalla ottaa riskiä, että toimitan pakkauslasin keräykseen jotain sellaista, mitä sinne ei haluta.

Viimeisimmät
Arkisto
Avainsanat
Seuraa meitä
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square